Безхартиените плащания навлизат в управлението и поддръжката на имоти

Нашето безхартиено бъдеще е по-бързо, по-просто, по-безопасно и по-рентабилно

Не е изненадващо, че COVID-19 ускори приемането на софтуер за плащане без хартия от собственици и оператори на индивидуални апартаменти и цели сгради. Можем уверено да предскажем, че тенденцията ще продължи да се засилва и след COVID. Нещо повече- лесно е да разберем защо.

Собствениците търсят по-лесен и бърз начин за плащане на сметките, а фирмите търсят по-безопасен и по-ефективен начин за събирането им. Използването на картови и интернет начини за плащане не е на пазара от скоро, даже изобщо. Всъщност, някой държави в Европа започнаха да говорят за желанието си да се отърват от парите в брой тотално. Струва ви се малко крайно нали? И на нас така. Колкото и да зачеркваме подобни твърдения обаче, едно нещо е ясно и абсолютно сигурно: безхартиените плащания ще завземат все по голям дял от общия разплащателен пазар за сметка на добрия стар КЕШ и това е напълно логично. Пример: безхартиено разплащателно решение, интегрирано със софтуера за управление на собствеността и на счетоводната книга, елиминира обработката на хартиени плащания в офиса, като същевременно позволява на собствениците да плащат наема по начина, по който предпочитат. Годината е 2021 и всеки уважаващ себе си професионален домоуправител или мениджър на имоти трябва да е способен да предложи на клиентите си това елементарно удоволствие: да му платят както ТЕ /клиентите/, а не той /мениджъра/, сметнат за добре.

Изпълнете желанието на клиентите

Като мениджър на собственост, вашата компания трябва да бъде настроена към съвременните нагласи. Днес много наематели очакват да могат да плащат онлайн или с кредитна или дебитна карта, паричен превод или чек. Над 60% от наемателите сега плащат по електронен път всеки месец и има постоянно нарастващ брой хора, които дори няма да помислят да се преместят в апартамент, който не предлага онлайн плащания. Същото важи и за собственици на имоти плащащи за поддръжка на сградата. Представете си, че Ви предстои пътуване и ще отсъствате от дома си за няколко месеца например. Колко по-лесно би било да платите тази или онази сметка директно през телефона си с няколко натискания по дисплея.
За щастие има доказани технологично ориентирани предложения, които могат да ви помогнат да приемете процес на плащане, който да е от полза за клиентите, персонала на място и вашия бизнес. Удобството, което предоставяте на клиентите, може да има изключителен ефект върху бизнеса.
Намерете система, която работи за всички. Първо, електронните плащания ви осигуряват повече навременни плащания. Второ, можете да облекчите натоварването на лизинговия персонал и да подобрите ефективността на персонала с 65% по време на цикъла за плащане. Голяма част от времето на персонала ви може да бъде отделено за обработка на хартиени чекове и таблици на Excel . Можете да премахнете хартията, влизаща във вашия офис. Тоест направете го спешно! Спестеното време оставя на персонала ви свобода да се съсредоточи върху дейностите, които носят приходи, жителите и операциите.

Тенденция

Автоматичната обработка може да намали риска от кражба и измами, свързани със събирането на плащания. Взимете парични преводи и пари в брой? Лидерите в бранша са съгласни, че паричните преводи представляват най-големия риск от измами, свързани със служителите. Клиентите често забравят да попълнят името на получателя, което прави паричната поръчка лесно договаряна от всеки. А „кеш-а“? Дори с доверени служители е трудно да се поддържа пълен контрол върху плащанията на хартиен носител. В някои сгради чуваме, че трябва да сменят по няколко домоуправителя на сградата и мениджъри на отделни имоти годишно поради измами с парични преводи и липсващи пари в касата. На нас от Спокоен Дом това ни звучи доста притеснително.
Накратко: офисът без хартия е по-бърз, по-лесен, по-безопасен и просто като цяло по-добър от хартиената алтернатива.

Но имаме и едно предупреждение: каквато и „нова“ система за плащания да започнете да използвате, тя няма да работи оптимално за вас, освен ако не направите две неща. Трябва да образовате персонала за важността на електронните плащания и да им помогнете да преминат към новите политики и практики (тоест да влязат в настоящето). Същото важи и за вашите клиенти, свикнали с плащания на хартиен носител.

Тази отдавна закъсняла трансформация е абсолютно възможна и ще бъдете възнаградени за усилията си.

Ако тази статия Ви харесва, харесайте ни на https://www.facebook.com/VarnaDomoupravitel и ще виждате и други интересни новини.

От екипът на Спокоен Дом