Доклад: Приемането на добавена реалност (AR) за управление на съоръженията очаква да нарасне

Преди няколко години добавената реалност се появи в основните заглавия чрез популярността на приложения като Pokemon GO, насочени към потребители и геймъри. Оттогава нейният потенциал е нараснал в нещо по-голямо и може би далеч по-практично. Като компания за изкуствен интелект и компютърна визия, Resonai наскоро публикува доклада „Състоянието на добавената реалност в управлението на съоръженията“, показващ как AR (augmented reality/ добавена реалност) се е разчупила отвъд игрите, развлеченията и потребителските приложения, за да предостави многобройни случаи на употреба за професионалисти в управлението на имоти.

Чрез рационализиране на строителните операции, автоматизиране на процесите на поддръжка и ремонт и улесняване на изискванията за здраве и безопасност, AR „представлява следващата стъпка в света на цифровите възможности“, особено по време на глобални кризи като пандемията Covid-19. Между ноември 2020 г. и януари 2021 г. Resonai проучи 76 висши директори и мениджъри в 11 индустрии в САЩ и Европа, за да разбере как AR променя предприятието и кои отрасли вече възприемат технологията.

„Разширената реалност е изминала дълъг път от първите си внедрения в игрите и развлеченията. Тъй като сградите стават по-интелигентни и цифровият и физическият свят стават едно цяло, собствениците на сгради и мениджърите на съоръжения се обръщат към AR и AI за всичко – от подобрена поддръжка до вътрешна навигация “, казва Емил Алон, главен изпълнителен директор и основател на Resonai.

„Публикувахме нашия доклад за състоянието на индустрията, за да помогнем на специалистите по управление на съоръженията да се ориентират в сложния свят на дигиталната трансформация и да разберат как техните връстници се възползват от вълнуващите иновации, които се случват.“
Според доклада на Resonai болниците и медицинските заведения са забелязали най-много предимствата на AR с 30% внедряване на технологията, следвани от производствените съоръжения (26%), учебните заведения (25%) и корпоративните офиси (23%). Освен това автоматизацията на поддръжката (49%) и превантивната поддръжка (45%) са най-възприеманите предимства на интеграцията на AR, последвани от Обучение и уроци (38%). Що се отнася до случаите на използване, обиколките и виртуалните демонстрации (20%) са с най-голямо възприемане, последвани от приложения на промишленото производство (18%) и интелигентна поддръжка и ремонт (12%).

С това как социалното дистанциране стана изключително важно поради Covid-19, компаниите трябва да използват технологии, които дават приоритет на здравето и безопасността на работниците. AR не само помага за това, но може и да осигури по-ефективни решения, като същевременно намалява разходите. Въпреки предимствата, мениджърите на съоръжения установяват, че AR все още е твърде скъпо за придобиване и настройка, което е една от основните причини внедряването на технологията да е бавно. Друг проблем, посочен от 38% от анкетираните, е фактът, че техните компании нямат вътрешна позиция, оборудвана за управление на AR решения.

Докато AR не е точно там, където някои предвиждаха, че ще бъде досега, технологията непрекъснато расте и се подобрява. През последните няколко години SPAR 3D писа за това как AR се превръща в нещо повече от модна дума в строителството, как помага на предприятията в обучението и намалява реалните рискове и как продължава да се разпространява с корпоративни устройства, излизащи всяка година . Resonai е друга компания, която се опитва да прокара използването на AR в предприятието като стандарт.

Vera, корпоративната платформа за компютърна визия на компанията, има за цел да превърне търговските сгради в интелигентна среда за по-голям оперативен контрол, прозрения на клиентите в реално време и иновативни ангажиращи преживявания. Използвайки усъвършенстван AI и добавена реалност, Vera разполага с вградени административни инструменти, множество опции за визуализация и предварително програмирани услуги за местоположение и проследяване. В края на 2020 г. платформата AR на Resonai помогна на Московския търговски център да намали времето за ремонт с 44%.
Някъде през следващите две години, Resonai вярва, че 73% от мениджърите на съоръжения, които в момента не използват AR, ще внедрят технологията на работното си място. „Специалистите по управление на съоръжения, които се стремят да отговорят на тези изисквания, трябва да инвестират днес в тези решения, за да увеличат оперативната ефективност, да предоставят по-добри услуги на своите наематели и да изградят устойчиво конкурентно предимство“, се казва в доклада.
Колко ли време остава докато добавената реалност стане неотменна част от домовете ни? Сега технологията може и все още да е недостъпна за всеки, което автоматично ни кара да изречем заветното „абе, за какво ми е това нещо на мене“. Но нима това не е така с всяка иновация на пазара? Нима тя не е отхвърляна, осмивана и пренебрегвана докато бавно не си проправи път към масовия потребител? Та, колко ли време остава? От Спокоен Дом смятаме, че моментът ще настъпи по-рано отколкото много хора очакват.

Ако тази статия Ви харесва, харесайте ни на https://www.facebook.com/VarnaDomoupravitel и ще виждате и други интересни новини.

От екипът на Спокоен Дом