Озеленяване

Спокоен Дом е вашият компетентен партньор в следните области:

земни/изкопни работи

градинарство и озеленяване

поддръжка на градината

павиране

изсичане и поддръжка на дървета

засаждане на трева / затревяване или тревен чим

отводняване на имоти (мръсна и дъждовна вода)

изграждане на езерце / алпиниум / тераса

строителство с дървен материал: градински къщи и ограда

подстригване на дърво и жив плет

засаждане

изкуствено озеленяване

озеленяване на частни дворове

изграждане на детски площадки

Индивидуални съвети и планиране

Техническо изпълнение и фиксирани цени

Цялостно обслужване и последваща поддръжка на имота и зелените части

Под градинарство и озеленяване или ландшафтен дизайн се подразбира изграждането и поддръжката на обществени и частни зелени площи, къщи, градини и езера.

Нашите услуги покриват грижата за дървета, зони за паркиране, гробища, покривно, фасадно и интериорно озеленяване, инфраструктурни проекти, насипи, крайпътна зеленина, изграждане на детски площадки, развлечения и спортни игрища, както и зимно поддържане на пътищата и пътеките.

Тук може да разгледате някои от нашите вече реализирани проекти:

Към дейностите на градинарството са включени земни и посадъчни работи и изграждане на външни конструкции като стени, пътеки и павирани площи, стълби, места за сядане, перголи, водоеми, покриви и фасади , вътрешно озеленяване, напояване и дренажни системи.

Най-често използваните за озеленяване способи и материали са:

Растения като: дървета, храсти, живи плетове, треви за тревни площи и легла и др.

Растителни субстрати, почви и компости

Строителни материали като естествени и бетонни камъни, насипни стоки като чакъл, пясък, дърво и дървесни композити, пластмасови покрития, фолиа и други.

Голяма част от практическата работа при нас и нейната организация се подкрепят от машинни и медийни технологии, овладяването и работата с които също принадлежи към длъжностната характеристика. Това е част от градинския ни флот:

Фирмите за озеленяване често са изпълнителният орган на плановете на градинските и ландшафтни архитекти и осъществява техните идеи. Ако планирането не се извършва отделно от архитект, ландшафтния градинар също предприема консултативни и планови дейности. В Спокоен Дом обединяваме тези функции и освен да проектираме облика на Вашата зелена площ, ние ще заемем и с реализацията на проекта.

С нарастващата осведоменост за значението на природата и опазването на околната среда, ландшафтния градинар все по-често участва в рекултивацията, засаждането на нова растителност , анализ на почвата или общо поддържане на ландшафта.

Работещите в областта на ландшафтната архитектура и фирмите изпълнители имат голяма роля при създаването на планове за засаждане в градските части, тъй като подборът на растенията трябва да бъде направен според местоположението, а има голямо влияние върху цялостното екологично взаимодействие.

Земната работа обхваща всички строителни мерки, при които почвата се променя в своето положение, форма и състояние на съхранение. Прави се разграничение между основните процеси на разхлабване, товарене, транспортиране, инсталиране и уплътняване

Взимайки предвид ерозията и движението на почвата (в техническо отношение: движение на земята), ние планираме засипване, запълване и пълнене, изграждане на строителни пътища, изкопаване на основи и др.

Вижте още наши снимки:

Градинарство и озеленяване

Естествена част от всичко, което правим от Спокоен Дом в бизнес раздел озеленяване е и поддръжката на градина, заедно с всички прилежащи тревни площи, декоративни храсти и живи плетове.

Изграждането / озеленяването на градината е само първата стъпка и сама по себе си не е достатъчна.

Само с правилните грижи градината може да развие пълния си потенциал. Поддръжката на градината е задача за цялата година. Подрязване на дървета и храсти , косене на тревата и засаждане на цветя. С правилната поддръжка на градината вашата градина ще се превърне в истински зелен оазис.

Полагане на павета

Полагане на всички видове павета, големи, малки и мозаечни павета, както и тротоарни плочи, камъни за оформяне на тревата, бордюри и ограждащи камъни, професионален ремонт на павирани площи след изкопни  работи. Правилният избор и полагане на паважа е от особено значение за периода на експлоатация.

Изсичане и поддръжка на дървета

Грижата за дърветата, както и подрязването на дръвчета включва мерки по дървото и околностите му, за да се избегнат нежелани развития и да се гарантира безопасността на движението, както и да се поддържа жизнеността му.

Засаждане на трева или тревен чим

Ако искате да създадете нова тревна площ, можете да избирате между сеитбата на семена за трева и полагането на тревен чим.

Изграждане на езерце

В началото на проекта трябва да решите какъв тип езерце искате да изградите и какво позволява вашата градина. Не винаги изборът на голямо езерце (като на краткия видео клип) е подходящ , за оптимално удоволствие и спокойствие във Вашата градина правилният избор на позициониране и пропорции са от особено значение. С малко помощ от наша страна и правилният избор, дори по-малките градински езерца се превръщат в страхотна, привличаща вниманието в градината ви, зона за релакс.

Изграждане и подкастряне на жив плет

Живият плет е едновременно ограда, уединение и жизнено пространство: За да може вашият градински плет да расте красив, зелен, плътен и да остане във форма, се нуждае от правилната грижа.

Допълнителни услуги, допълващи цялостното преобразяване на Вашите зелени площи

Изграждане на дървени огради

Дървените огради са класиката сред оградите – тя предлага несравним усет във градината Ви. Материалът дърво, предлага голямо разнообразие от размери и форми. Естествени огради, палисадни огради, верижни огради, кръстосани, ножични огради. Нека нашите опитни професионалисти в сферата да Ви посъветват.

Стабилни дървени порти или дървени врати се предлагат за практически всяка оградна система. Съответно със съответния избор се получава еднаква картина с дървената ограда.

Изграждане на градински навеси

Градинските къщи са тихото отстъпление, където можете да се отпуснете от забързаното ежедневие. Градински навес в собствената ви градина е като вашето малко място за почивка, точно зад ъгъла. Дървения градински навес изглежда естествено и се вписва във всяка градина.

Няма значение за какво искате да използвате градинската си къща. Безбройните дизайни на модерни дървени навеси позволяват разнообразни възможности, но също така са естетични по всяко време.

Засаждане на растения

Както знаем, има светло и сянколюбиви растения И така за правилното позициониране на растенията сега е време да разгледате градината и да обърнете внимание къде грее силно слънце и къде са по-сенчестите места. Според това може да направите правилната селекция на растенията.

Спестете си опитите с растения, които обичат слънце, а са засадени на сянка и обратно – това не води до нищо добро.След засаждане, не забравяйте редовното поливане на насажденията. Ако не можете да правите това всеки ден,то тогава би било добре да изберете растения, които понякога могат да издържат без вода за по-дълъг период от време. С правилната фирма за озеленяване и поддръжка на градината ще се радвате на един истински цветен рай.

Изкуствено озеленяване

Изкуственото озеленяване е подходящо за хора, които нямат времето да се грижат за всичко в двора, но искат да придадат малко от цвета на естествената растителност.

Озеленяване на частни дворове

Всеки има своят собствен стил и вкус. При озеленяването на частни дворове доверието е от изключителна важност. Близкият и редовен контакт с клиента и взимане под внимание на стила и вкуса му е от изключителна важност при създаване на един частен двор.

Изграждане на детски площадки

Изискванията за планиране, изграждане и експлоатация на детски площадки са стандартизирани и по този начин са точно определени. Правилото тук е, че детска площадка е зона, която е законно определена за игра и е предвидена само за това.

В зависимост от възрастовата група, точно се определя големината на площадката, как трябва да се проектират постъпите и видовете съоражения.

Изискванията за дизайн и оборудване също са стандартизирани, така че детските площадки трябва основно да се харесат на всички деца и да насърчават цялостното им развитие (физическо, умствено и духовно), както и да насърчават и поддържат социални контакти. В допълнение детските площадки и откритите пространства трябва да бъдат многостранни и достъпни за всички.

Подовете и оборудването на детските площадки трябва да се проверяват и обслужват редовно. За визуални и оперативни проверки например, трябва да се оцени чистотата и качеството на подовите повърхности.

Проверява се дали основите са открити или липсват части от конструкцията на съораженията. Визуални проверки могат да се извършват ежедневно на особено уязвими площадки ( при опасност от  вандализъм).

Оперативни проверки, които се отнасят преди всичко до безопасността и стабилността на устройствата, може да са необходими на всеки 1-3 месеца, в зависимост от информацията на производителя за инсталираните уреди.

Годишната основна инспекция служи за определяне на общата безопасност за експлоатация и състояние на системата, основите и повърхностите, и трябва да се извърши от компетентно лице.