„Новото нормално“ в света и как променя това дизайна на градината

Дали вярвате на новините или не, дали смятате COVID-19 за една преувеличена заплаха или имате легитимни притеснения относно разпространението на вируса, едно е сигурно: 2020г. бе безпрецедентна година за големи части от световното население, принудени да останат вкъщи, за да ограничат разпространението на COVID-19. След заключването, градините, балконите и задните дворове се превърнаха в добре дошлото бягство от пределите на дома.
Въпреки това, тъй като всички ние започваме да се адаптираме към това, което някои наричат ​​„нова норма“, тази статия ще разгледа дългосрочните въздействия на глобалната пандемия върху бъдещето на градинския дизайн и това, което собствениците на жилища могат да търсят, когато става въпрос за проектиране на открити пространства в бъдеще.

Повече акцент върху оптимизирането на външните пространства

В миналото наличието на открито пространство често се е смятало за лукс, особено когато става въпрос за големи градини. След „лок-даун-а“ обаче, дори и най-малката открита площ се превърна в неразделна част от нашето ежедневие у дома. Това може да доведе до по-голям акцент върху използването на всякакви размери външни пространства.
Въпреки премахването на някои ограничения, възможно е много хора все пак да прекарват повече време вкъщи, правейки откритите площи по-скоро необходимост, отколкото лукс. По отношение на градинския дизайн, това означава, че озеленителите ще трябва да проявят креативност, когато става въпрос за проектиране на външни пространства, които гарантират, че всеки сантиметър се трансформира в полезно пространство.
От балконите, които използват пълноценно вертикално пространство за засаждане, за да се сложат удобни места за сядане до многофункционални градини, които могат да се адаптират към работа, фитнес и релаксация, външните площи ще трябва да направят повече за жителите си от всякога.

Градини като пета стая

Тъй като хората са се приспособили да живеят целия си живот у дома, градините са станали по-скоро като удължена стая на къщата – размивайки границите между жилищни пространства на закрито и на открито.
Това породи осъзнаването, че градините могат да бъдат нещо повече от просто трева или теракотен вътрешен двор за случайна употреба. Вместо това, хората са подтикнати да започнат да използват градината си като пета стая.
За мнозина това означава да отделят време за актуализиране на градините, за да ги направят адаптивни за различни цели през целия ден. Това може да бъде обособяване на тихо кътче за работа на открито, създаване на специална детска площадка за игра далеч от основната къща или дори проектиране на пространство за упражнения на открито.
Докато гледаме напред, тази тенденция вероятно ще продължи да бъде популярна, като клиентите отдават приоритет на откритите площи, които могат да се използват целогодишно. От огледален вътрешен интериорен дизайн с удобни мебели за почивка и мек текстил до инсталиране на външни сгради, които могат да бъдат превърнати в домашни офиси или стаи за домашно обучение, трябва да очакваме да видим повече търсене на „външни“ пространства.

По-голям фокус върху устойчивостта и самодостатъчността

Тъй като много хора са увеличили времето, което прекарват в градините си след заключването, изглежда има повече внимание върху воденето на по-устойчив и самодостатъчен начин на живот.
Пример от чужбина: съобщава се, че градската селскостопанска общност процъфтява през първите няколко месеца на блокиране в САЩ, като много жители на градовете обръщат поглед към отглеждането на собствени плодове и зеленчуци.

Въпреки че тази тенденция вече става по-популярна през последните няколко години, бихме могли да очакваме да видим, че площите за отглеждане на продукти ще се превърнат в опора в съвременния дизайн на градините. Това може да бъде като самостоятелни парцели или зеленчукови и овощни лехи, които се вписват в цялостния дизайн, смесен с друга фауна.
По-големият фокус върху устойчивостта ще окаже влияние и върху строителните материали, използвани в озеленяването. Докато хората се стремят да правят по-екологичен избор, може да видим повече използване на трайни, естествени материали като регенерирано дърво, износоустойчиви градински плочки и естествен камък в сравнение с изкуствени алтернативи.

Необходимост от внимателни открити площи

Като професионален озеленител, от Спокоен Дом знаем ползите за здравето, които градинарството може да донесе за намаляване на стреса и безпокойството, както и за насърчаване на вниманието – и това определено е стратегия за справяне за хората, преживели „спирането на света“.
В резултат изглежда, че използването на домовете ни за създаване на чувство за сигурност и уют е тук, за да остане и градината предлага идеалното място за това. Предлагайки близост до природата и бягство от стреса във вътрешността на дома, дизайнът на градината сред „новата норма“ на 2020 г. ще бъде свързан с използването на открити площи, за да предизвика усещане за спокойствие и спокойствие чрез внимателен дизайн.
Чрез използването на различни фауна, текстури и цветове, както и природни елементи като водни характеристики и растения, обичащи дивата природа, озеленяването може да се използва за създаване на определени зони. Те могат да се използват за релаксация и размисъл, доближавайки по-тясна връзка с природата и насърчавайки вниманието.
Докато въздействието на COVID-19 продължава да оказва влияние върху начина ни на живот, необходимостта от по-адаптивни, внимателни и устойчиви външни пространства вероятно ще продължи, тъй като всички ние започваме да се приспособяваме към новия начин на живот.

Ако тази статия Ви харесва, харесайте ни на https://www.facebook.com/VarnaDomoupravitel и ще виждате и други интересни новини.

От екипът на Спокоен Дом